Perşembe, Eylül 29, 2005

Film: Empire of the Sun

Normalde haftada 2-3 film izliyoruz ama bu ara haftada bir filme dustuk nerdeyse, surekli eve gec ve yorgun geldigimizden olsa gerek. Dun aksam Steven Spielberg'in yonettigi Empire of the Sun'i izledik. Film, J.G. Ballard'in kendi cocuklugunu anlattigi ayni isimdeki otobiyografik romanindan uyarlama. Bende kitabi da var ama bir turlu okumaya firsatim olmamisti. Hatta Eylulde Turkiye'den tatilden donerken de yanimda getirmistim ama hala okuyamadim.

Film, 1941 yilinda Cin-Japonya savasi sirasinda 12 yasindaki bir Ingiliz cocugun yasam savasini anlatiyor. Aristokrat bir aileden olan ve Sangay'da buyuk bir konakta ailesiyle birlikte, cevresinde hizmetciler, soforlerle yasayan, bir dedigi iki edilmeyen Jim, Japonya'nin Cini isgal etmesi uzerine cikan kargasada anne ve babasindan ayri duser. Bir anda yapayalniz kalir, yiyecek bulamaz, sokaklarda yatar, en sonunda kendini ingiliz ve amerikali sivillerin goturuldugu Lunghua sivil toplama kampinda bulur. Film, agirlikli olarak Jim'in toplama kamplarinda gecirdigi yillari, hayatta kalmak adina yaptigi seyleri, 2. Dunya Savasi'nin baslangici sirasinda Sangay'da cocuk olmanin zorluklarini anlatiyor.

Jim rolunde cok sevdigim bir aktor olan Christian Bale var. Bale coook basarili bir oyunculuk sergiliyor, filmi tek basina goturuyor. Filmin muzikleri de cok guzel. 8/10

Hiç yorum yok: